Стеен Андерсен

Архитект, Фасаден Специалист

Henning Larsen Architects

Стеен Андерсен

През 2002 година Стийн Андерсен се присъединява към международната архитектурна компания Henning Larsen Architects. Като експерт със сериозен опит във фасадното проектиране, Андерсен участва активно в работата по редица мега проекти на бюрото.

Стийн Андерсен е част от екипа, проектирал Концертната зала „Харпа” и Конферентната зала в Рейкявик, изградени изцяло от квази тухли. Дизайнът на впечатляващите фасади, както и самите сгради като цяло, са инспирирани от автентичността на природата и нейните богатства. Погледнати от фоайето, залите изглеждат така сякаш формират планински масив, подобен на базалтова скала, който влиза в ярък контраст с иначе луксозния вид на откритата фасада.

Друг значим проект на Стийн Андерсен е 34-етажната кула – Villas in the Sky (Вили в небето) в Саудитска Арабия. Андерсен е ръководител на екипа, разработил иновативен фасаден дизайн на проукта, който прехвърля слънчевата енергия за отопление и охлаждане на сградата. Ъгловите панели на фасадата позволяват извършването на прозрачно остъкляване, докато наклонената и оцветена в светло облицовка намалява консумацията на енергия в сградата. Решенията в сградната обвивка на Villas in the Sky се очаква да получат сертификат LEED или Silver категоризация по международните стандарти.

Henning Larsen Architects е интернационална архитектурна компания с над 300 служителя, която е основана от датски архитект през 1959 г. и като носи името на своя основател. В днешни дни компанията е разпознаваема със своите образователни проекти, впечатляващи с високата си културна значимост. Сред най-успешните проекти на компанията несъмнено попадат Конферентната зала в Рейкявик, Концертната зала „Харпа”, както и Копенхагенската опера. Понастоящем архитектите от Henning Larsen работя върху културно значими проекти от световен мащаб, част от които са Националният музей в Йостерсунд, Швеция и Китайската опера „Източно Езеро” в Ханджоу.

 

Портфолио