Маркус Просниг

Управляващ партньор, архитект

COOP HIMMELB(L)AU

Маркус Просниг

Маркус Просниг става част от екипа на международното архитектурно студио Coop Himmelb(l)au през 2002 г., като преди това работи за бюрото Arsène Henry et Triaud в Бордо, Франция.

Като един от водещите архитекти на Coop Himmelb(l)au, Маркус Просниг участва в активно в архитектурни конкурси и проектиране сгради в Китай и Франция. Просниг е проджект мениджър на проекта Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014 г. В момента ръководи строителството на китайските мега проекти - Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и планинския курорт Dawang в Чанша.

Проектът Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition съчетава две независими, но структурно обединени сгради - Музей за съвременно изкуство и Планингова изложбена площ като културна среда и място за архитектурни изложби. И двата музея са проектирани като отделни единици, подчертаващи техните индивидуални, функционални и артистични изисквания, сливайки се в едно монолитно тяло, заобиколено от многофункционална фасада.

Coop Himmelb(l)au е фирма за архитектурно проектиране с над 50 години професионална история.  Бюрото е основано от архитектите Волф Прикс, Хелмут Свицински и Майкъл Холзер и получава международно признание заедно с Петер Айзенман, Заха Хадид, Франк Гери с изложбата "Деконструктивна архитектура" от 1988 г. в Музея за модерно изкуство.

 Един от емблематичните проекти на студиото е BMW Welt – многофункционален изложбен център на BMW в Мюнхен, който се използва за срещи с клиенти и промоционални мероприятия, а купувачите приемат доставките на BMW автомобили.

Photo credits - Musée des Confluences - Sergio Pirrone
Photo credits - Ice World and 5 Star Hotel Tower, Dawang Mountain Resort - COOP HIMMELB(L)AU
Photo credits - Ice World and 5 Star Hotel Tower, Dawang Mountain Resort - Szeto Wing
Photo credits - Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) - Duccio Malagamba

Портфолио